Captain America: Civil War recensie
'Niks nieuws onder de zon'
De Marvel Cinematic Universe kent inmiddels zoveel films dat je je kan afvragen wat Captain America: Civil War daar nou nog aan kan toevoegen.
27-4-2016 Door: Quirijn Foeken
(c) Disney
Dank voor je hulp.
De Marvel Cinematic Universe begon in 2008 met Iron Man en kondigde de eerste fase aan. In deze eerste fase maakte we vooral kennis met de verschillende superhelden. Captain America: Civil War is de eerste film uit fase 3, waarin de superhelden steeds verder onderling verdeeld raken.
Hoe dat komt zien we in het begin van deze film. Na een actie van een groep Avengers willen de Verenigde Naties dat de superhelden verantwoording gaan afleggen. Iron Man/Tony Stark is het hier meer eens maar Captain America/Steve Rogers absoluut niet. Er ontstaan twee kampen terwijl een nieuwe vijand ook nog eens de wereld bedreigt.
Aan de oppervlakte is er niet veel mis met deze film. Iron Man lijkt na de gebeurtenissen in Iron Man 3 en The Avengers steeds meer bewust van zijn verantwoordelijkheden en hij wordt steeds volwassener. Ook Captain America krijgt in deze film meer diepte en is niet alleen maar die mooie jongen met een jaren '50 attitude.
Ook de actie is niet mis. In de film breekt een groot gevecht uit tussen de twee kampen. Zowel Iron Man als Captain America hebben een aantal superhelden aan hun kant en ze vliegen elkaar allemaal in de haren. Ieder gebruikt hun eigen superkracht tegen de ander en dat levert vermakelijke actie op. Ook zien we hier (alweer) een nieuwe Spider-Man, gespeeld door Tom Holland. Dat is gelukkig niet zo'n arrogant figuur zoals Andrew Garfield hem speelde maar dat terzijde.
Is Civil War nou echt iets nieuws onder de zon? Ik heb het idee dat het hoogtepunt van de Marvelfilms al lang achter ons lag: The Avengers kreeg het voor elkaar om met een grote groep superhelden een strakke, spannende en vermakelijke film te maken. "The Avengers: Age of Ultron" was niet verkeerd maar ging vooral op dezelfde voet verder. Dat was destijds ook mijn kritiek.
Dit is inmiddels de dertiende film in de MCU en er staan momenteel nog negen (!) films in productie. Ik mag hopen dat die nieuwe films echt iets nieuws gaan brengen. Een TV-serie als Jessica Jones, ook onderdeel van Marvel, laat zien dat er meer mogelijk is dan vliegende, kibbelende superhelden die vooral veel explosies veroorzaken.
en abonneer je op onze nieuwsbrief.