compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 42 17-10 t/m 23-10
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > ‘78 Days’ wint Explore Award Film Fest Gent

‘78 Days’ wint Explore Award Film Fest Gent

"78 Days" (78 dana) van Emilija Gašić won op de 51ste editie van Film Fest Gent de Explore Award van de jongerenjury. Een Special Mention ging uit naar Crossing Istanbul.

‘78 Days’ wint Explore Award Film Fest Gent

‘78 Days’ wint Explore Award Film Fest Gent

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Elke editie schakelt Film Fest Gent een aantal enthousiaste cinefielen tussen 18 en 26 jaar in om zich te laven aan de films met de tag 'Explore Zone', die een selectie verzamelt van films die nauw aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Aan het eind van de rit reikt deze jongerenjury de toonaangevende Explore Award uit. Dit jaar bestond de jury uit Beyza Çalışkan, Nona De Dier, Winde Goderis, Matan Grouper en Karlijn Harsevoort. Zij werden bijgestaan door Imane Boudadi van MNM, die het vijftal op geregelde tijdstippen aan de tand voelde. Uiteindelijk riep de jury 78 Days (78 dana) van Emilija Gašić uit tot de winnaar in een competitie met zestien films, waaronder ook Belgische blikvangers Julie zwijgt (Leonardo van Dijl), Ana + yek (Zohra Benhammou, Romy Mana) en BXL (Monir Ait Hamou, Ish Ait Hamou).

78 Days is het langspeeldebuut van de Servische regisseur Emilija Gašić. Op basis van haar eigen jeugdherinneringen aan de Kosovo-oorlog, creëerde Gašić een hybride documentaire, uniek in zijn soort, over het conflict en de impact ervan op een hele generatie Servische burgers. De film bestaat uitsluitend uit videocamerabeelden van drie zussen, die hun dagelijkse leven vastleggen om hun vader aan het front op de hoogte te houden. Naarmate de weken verstrijken, vervaagt langzaam de grens tussen documentering en enscenering.

De jury: “Onze keuze is gevallen op een van de kleinere films uit de Explore Zone-sectie, maar wel een die op elk van ons de grootste indruk heeft nagelaten. Door met een Hi8-camera te filmen liet Emilija Gasic ons geloven dat we getuige waren van een verzameling videotapes van drie zussen in Servië met de burgeroorlog op de achtergrond. Ondanks de heftige thematiek en de hyperrealistische sfeer, is 78 Days misschien wel de film die ons het meest heeft doen lachen, mede dankzij een sterrenvertolking van Viktoria Vasiljevic, die de jongste zus speelt.”

Voorlopig heeft 78 Days nog geen distributie in ons land. De Belgische distributeur die de film oppikt, kan dankzij de Explore Award rekenen op een mediacampagne ter waarde van € 27.000 in De Morgen, Knack Focus en op MNM.

Special Mention voor Crossing Istanbul van Levan Akin

De Explore Zone-jury besloot ook om een Special Mention uit te delen aan de queer roadmovie Crossing Istanbul van Levan Akin. In zijn vierde langspeelfilm volgt de Turkse regisseur de charmante Lia die, op zoek naar haar vervreemde nichtje, terechtkomt in de levendige queer cirkels van Istanbul. Crossing Istanbul belicht zo de levens en liefdes van een gemeenschap die vaak in de schaduw blijft.

De jury: “Crossing Istanbul is zowel op visueel als narratief vlak verbluffend. Levan Akin overtuigde ons door met veel menselijkheid en tederheid de Turkse transgender-community te belichten. Voeg daar nog een ijzersterke moeder-zoon dynamiek aan toe, en je krijgt een immersieve filmervaring die een Special Mention verdient."

De Explore Award Ceremony werd gevolgd door een screening van Sebastian.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.