compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 42 17-10 t/m 23-10
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nederlands Poëziefilm Festival in Zutphen

Nederlands Poëziefilm Festival in Zutphen

Vrijdag 8 en zaterdag 9 november 2024 de 3e editie op vijf locaties in Zutphen

Vrijdag 8 en zaterdag 9 november 2024 vindt in Zutphen de derde editie van het Nederlands Poëziefilm Festival plaats. Met films die een gedicht als leidraad nemen.

Detail uit poster

Detail uit poster

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

In een tijd waarin de alarmbel luid rinkelt omdat het beeld het woord totaal verdrongen lijkt te hebben, met als gevolg een verontrustende ontlezing, geven poëziefilms via het beeld iets terug aan het woord. Ook in Nederland krijgen poëziefilms vaste grond onder de voeten, met de nu al derde editie van het Nederlands Poëziefilm Festival, het podium voor dit spannende, prikkelende raakvlak tussen film en poëzie, tussen beeld en woord.

Het festival vertoont meer dan 150 films gebaseerd op gedichten van onder meer Lodewijk van Deyssel, Emily Dickinson, Sjaan Flikweert, Lev Avithan, H.C. ten Berge, Nyk de Vries, Paul Demets, Elisa Verkoelen, Lemuel de Graav, Auke Leistra en Peter Verhelst, gemaakt door uiteenlopende filmmakers als Pat van Boeckel, Aat Ceelen, Guido Jeurissen, Diek Grobler en Anne Vanschothorst, Pim Hawinkels, Vlinder Verouden, Tali Farchi, Ralph Winedt en Paul Bogaert.

LOCATIE

Festival vindt plaats op vijf locaties in Zutphen:
- Luxor Theater,
- Bibliotheek Zutphen,
- Musea Zutphen,
- Eetcafé Uffies en
- Theater Hanzehof).

PROGRAMMA

• Competitiefilms met de beste Nederlandse poëziefilms van het afgelopen jaar. De winnaar krijgt de NPF Award, ontworpen door Felo Hettich. De jury bestaat uit dichter en artiest Jesse Laport, Boris Peters (winnaar NPF Award 2023), Inclusive Storytelling specialist Cintia Taylor en literatuurwetenschapper en vertaler Anna Eble.
• Het festival heeft vier Eregasten met speciale programma’s:
o Monique Hendriks, stadsdichter van Eindhoven, Nederlands Kampioen Poetry Slam 2021. Humor, absurditeit en puurheid vormen de leidraad.
o KASK Gent. KASK vormt samen met het Conservatorium de School of Arts, een kunstencampus in Gent waar meer dan twintig disciplines elkaar dagelijks kruisbestuiven
o H.C. ten Berge. Ter gelegenheid van zijn 60-jarige dichterschap wordt Kockyn – een kermiskroniek (met Hugo Metsers en Maartje Seiferth) die hij in 1966 maakte samen met Rein Bloem vertoond. Muziek: Simeon ten Holt.
o Schrijver/muzikant Nyk de Vries is een literair performer pur sang. De Friese Amsterdammer trad op veel festivals op, van Lowlands tot Oerol. Als Dichter fan Fryslân maakte hij veelbekeken poëziefilms met Herman Zeilstra
• Daarnaast speciale filmprogramma’s van Motionpoems USA, van Poetry Filmtage Weimar, van Wintertuin Curaçao, die drie nieuwe poëziefilms presenteert (uit Aruba, Curaçao en St. Maarten), van Mijn moeder wil niet meer leven van Guido Jeurissen en Lev Avitan, die een zeer ambitieuze poëziefilm hebben gemaakt, van Wordbites Silent Poetry, een poëzie performance die kraakt, bijt of streelt, van Spoken word organisatie Mensen Zeggen Dingen, die hun tienjarig bestaan viert met een filmische weerslag.

Op de openingsavond, gepresenteerd door Elten Kiene, wordt De achttien dooden (uit 1946) vertoond. Singer-songwriter Jesse Dorrestijn brengt een aantal door hem op muziek gezette gedichten van Hans Lodeizen (1924-1950) ten gehore ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Lodeizen.
• Scholierenfilms van Isendoorn College en Eligant Lyceum in Zutphen naar gedichten van en optredens van Jan Glas, Babeth Fonchie Fotchind, Daniël Vis en Lieke Gorter.
• NPF Gesprekken. Robert Dorsman gaat in gesprek met Monique Hendriks, Edwin Carels, H.C. ten Berge en Nyk de Vries. Willem Thies sluit op zaterdagavond tijdens de slotavond (gepresenteerd door Anne Broeksma) als dichter-van-dienst het festival af door verslag te doen van zijn bevindingen.
• Aansluitend aan het festival biedt het NPF aan de Nederlandse en Vlaamse filmtheaters een On Tour- programma aan. Afgelopen editie was dat op acht locaties.

Kaartverkoop is gestart! Voor meer info zie festivalwebsite.

ORGANISATIE

Het festival is een initiatief van filmmaakster Helmie Stil (Poetry Cinema), Hans Heesen (Luxor Theater) en Lex Veerkamp (Stichting Filmmanifestaties). Coördinatie: Lianne Scholten en Marlijn Hochstenbach.

Het Nederlands Poëziefilm Festival wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Nederlands Letterenfonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zutphen Literair en Gemeente Zutphen.


Links:
  1. Poeziefilmfestival.nl
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.