Groene film 'Leven' wint hoogste geldprijs ooit
Producer 'Trent' en regisseur Webster uitgeropen tot Green Film Makers of the Year 2012
Een prachtig gelaagd verhaal, dat volgens de jury op alle niveaus ontroerde. Én dat systematisch groen was geproduceerd! Die combinatie heeft producer ‘Trent’ en regisseur "Anielle Webster" met hun korte speelfilm "Leven" vrijdagavond de titel Green Film Makers of the Year 2012 opgeleverd.
5-6-2012 Door: Bioscoopagenda
Dank voor je hulp.
20.000 euro kregen de makers uitgekeerd, het hoogste bedrag dat ooit aan een Nederlandse filmprijs verbonden was. Met dank aan het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie, dat dit bedrag neertelde om ook deze bedrijfstak tot ‘duurzame’ innovatie aan te zetten.
In de bomvolle Grote zaal van het Eye theater/filmmuseum aan het Amsterdamse IJ kregen Trent, Webster en hun groene crew. (Er waren 6 teams die aan deze competitie deelnamen).
De prijs uitgereikt door Thekla Reuten (The American e.v.a.), jurylid en ambassadrice van ’s werelds eerste Green Film Making Competition.
Het koppel Webster/Trent (NFI Productions) was volgens de jury het beste van de zes finalisten geslaagd in de opdracht: een gewone korte speelfilm zo duurzaam mogelijk produceren.
[strong]Vraag aan Trent: Hoe zijn jullie te werk gegaan?
“Om te beginnen hebben we veel tijd genomen voor de pre-productie: om de lacherigheid te overwinnen en iedereen actief te winnen voor een duurzaam productieproces.
We hebben gekeken uit welke departementen ons filmteam zou bestaan, en toen heb ik ieder departement gevraagd: wat zou bij jullie nou dé manier zijn om duurzaam te werken? Van daaruit zijn we verder gaan onderzoeken wat realistisch was en wat niet.
[strong]Strategie
“Je bent er niet met alleen maar je CO2-uitstoot berekenen en beperken (overigens: die uitstoot zit voor 80 procent in je transport!). ‘Duurzaam‘ betekent nog zoveel méér.
“Neem de catering. Vegetarisch is het meest duurzaam. Maar dan nog heb je vuilniszakken vol etensresten. De vuistregel is: niks weggooien. Dus wat dan? Wij hebben ons cateringafval aan een kinderboerderij gegeven, voor de varkens.
“Ook op een set met twintig, dertig mensen heb je normaliter veel afval. Toen ik op een avond aan het eind met slechts een halve zak vuilnis stond - daar werd ik zó gelukkig van!”
[strong]Groene bonus
Verguld als hij is met zijn succes, wat Trent betreft is dit nog maar een begin. “We willen de filmindustrie veranderen. We hebben de jury daarvoor een strategie gepresenteerd.
“Eerst moet je de regisseurs en de producenten mee krijgen. Voor hun wordt het pas interessant als je kunt duidelijk maken dat ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ deuren opent naar geldstromen voor ‘groene bedrijfsvoering’.
De tweede stap is het Filmfonds. Daar zouden ze duurzame films een ‘groene bonus’ kunnen geven. Maar dan moeten we ook betere ‘meet- en vergelijkinigsinstrumenten’ gaan uitwerken voor allerlei mogelijke verbeteringen.
“Filmers zelf kunnen scherper openbaar verantwoording afleggen over hun duurzaamheidprestaties. Bijvoorbeeld op de aftiteling – zoveel afval geproduceerd en zoveel CO2 et etera.
Of uitgebreid via een website, zoals onze concurrent Flirt [url=http://www.flirt-the-movie.com]Filrt-the-movie.com[/link] gedaan heeft. Wijzelf zijn daar achteraf gezien te weinig aan toe gekomen.”
Links:
en abonneer je op onze nieuwsbrief.