Films produceren: een kijkje in de keuken
Voor de gemiddelde filmkijker is het misschien onduidelijk wat een filmproducent precies doet: je ziet de namen op de aftiteling maar wat doen die mensen nu precies? Het boek Films Produceren van Carolien Croon en Stienette Bosklopper geeft een boeiend kijkje in de keuken.
29-9-2013 Door: Bioscoopagenda
Dank voor je hulp.
In het boek wordt een producent gedefinieerd als de spin in een web in alle fasen van een ontstaansgeschiedenis van een film. 'Hij moet verstand hebben van scripts, van planning en budgettering, van de techniek en van marketing en juridische zaken.'
Films Produceren is eigenlijk geschreven voor (aspirant) professionals. Het boek wordt ook gebruikt op de Filmacademie waar het verplichte literatuur is voor studenten. Het boek wordt op 29 september gepresenteerd op het Nederlands Film Festival.
Toch is het boek ook voor de gemiddelde filmkijker zeker interessant. Omdat een producent moet samenwerken met alle medewerkers van de film krijg je een uitstekend inzicht in het proces van het maken van een film van begin tot eind.
Films Produceren is een totaal herschreven boek van De Filmprodcuent: handboek voor de praktijk. Dat boek verscheen vijf jaar geleden en sindsdien is er zoveel veranderd in het maakproces dat een nieuw boek nodig was. De grootste verandering in de filmindustrie in die afgelopen vijf jaar was de digitalisering. Films worden digitaal opgenomen en vertoond in de bioscoop. Ook is de DVD-markt ingestort en staan de budgetten onder druk. Het boek besteed daarom ook extra aandacht aan Video On Demand en crowdfunding. Hopelijk wordt deze editie van het boek dan ook niet te snel ingehaald door de tijd.
Films Produceren is een boek voor de echte filmfreak: wil je weten hoe een film wordt geproduceerd in Nederland dan is het boek een zeer interessant naslagwerk.
Links:
en abonneer je op onze nieuwsbrief.