compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 16-1 t/m 22-1
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Wolf: de andere kant van de medaille
Wolf (2013) Interview

Wolf: de andere kant van de medaille

Wolf is de nieuwe film van regisseur Jim Taihuttu, die eerder de film Rabat maakte. Waar Rabat beschouwd werd als een pro-integratiefilm tapt Wolf uit een heel ander vaatje: een harde film vol geweld, gefilmd in zwart-wit. Wij spraken met Jim Taihuttu over het hoofdpersonage en de relatie met Rabat.

Delen op facebook
Jim Taihuttu (c) Aaron van Valen

Jim Taihuttu (c) Aaron van Valen

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Majid (Marwan Kenzari) komt net uit de gevangenis en werkt bij een bloemenveiling. Dankzij zijn harde vuisten maakt hij echter snel carrière in de kickbokswereld. Hij gaat iedere dag trainen bij Ben (Raymond Thiry). Buiten de ring wordt hij echter meegezogen in een wereld vol criminaliteit als hij gaat werken voor de Turkse maffiabaas Hakan (Cahit Ölmez).

Het personage Majid werd door Taihuttu en hoofdrolspeler Marwan Kenzari nog voor de opnames van Rabat ontwikkeld tijdens een potje joggen.

Jim Taihuttu (JT): 'We hadden een aantal toffe dingen bedacht maar het ging eigenlijk helemaal nergens over. Maar we wilden de gedachtes over het personage even parkeren. Later tijdens de opnames van Rabat waren we vijf weken samen en we keerden tijdens gesprekken steeds terug bij het personage. Toen Rabat werd gemonteerd ben ik de film gaan schrijven.'

BiosAgenda: Was de film dan ook een reactie op Rabat?

JT: 'Misschien eerder de uitwerking ervan. Het uitwerking van het idee werd wat grauwer en harder. Rabat was niks mis mee maar was nooit gemaakt om te te dienen als pro-integratiefilm. Bovendien had ik als filmmaker geen zin om me te herhalen. Mensen willen misschien Rabat 2 zien maar ik had daar geen zin in. Rabat is de ene kant van het verhaal, en Wolf is dan de andere kant van de medaille. De gebeurtenissen in de film zijn bestaande situaties. Ook deze jongens leven in ons land. En met deze film is dat in kaart gebracht en vastgelegd.'

"Ik denk dat ik niet een film wilde maken die over goed en slecht gaat. Deze persoon zit nou eenmaal in deze positie en dat is dat"



Tijdens de ontwikkeling van het personage Majid sprak Taihuttu met een aantal jongens die in de gevangenis hebben gezeten. Hun ideeën over goed en slecht vormden een basis van de wereldvisie van Majid.

JT: 'Majid is absoluut geen reflectie van alle mensen die in de gevangenis hebben gezeten die ik heb gesproken maar het viel mij gewoon op dat veel van hen in een uitzichtloze situatie zaten. Als ze uit de gevangenis komen denken ze niet 'ik ga het nu goed doen'. Ze houden zich vooral bezig met hoe ze de volgende keer niet gepakt kunnen worden.'

Naast Wolf de film is er ook een muziekalbum Wolf, gemaakt door rappers Appa en Sjaak. Vlak na de opnames van de film hebben Appa en Sjaak binnen een week een heel album gemaakt geïnspireerd op de film.

De documentaire over de totstandkoming van dit album is in vijf delen te zien op Youtube.

"Wolf" gaat 19 september landelijk in premiere en zal ook te zien zijn op de komende editie van het Nederlands Film Festival.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.