compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 21-11 t/m 27-11
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Een leeuwenexpert over Prooi
Interview

Een leeuwenexpert over Prooi

Deze week verschijnt Prooi, de nieuwe film van Dick Maas. waarin een moordlustige leeuw Amsterdam terroriseert. Maurice Krabbendam liet de trailer van de film zien aan de Amerikaanse professor Craig Packer, een expert op het gebied van leeuwen.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Craig Packer heeft als hoofd van het Lion Research Center van de Universiteit van Minnesota heeft hij er al talloze onderzoeken in Afrikaans leeuwengebied opzitten. Dikke kans ook dat je hem wel eens voorbij hebt zien flitsen op National Geographic, om te vertellen over zijn geliefde koning van het dierenrijk. Hij is, met andere woorden, de man die je belt als het over leeuwen gaat.

Professor Packer. U heeft de trailer gezien. Wat was uw eerste indruk?

“Het leek me een typische overdrijving van gevaar. De trailer schrijft een dier bovennatuurlijke krachten toen en liet redelijk wat aan het verbeeldingsvermogen over, wat ik wel kan waarderen.”

Hoe kijkt u hiernaar vanuit uw expertise op leeuwengebied?

“Een leeuw valt normaliter alleen iemand aan als hij daartoe aangezet wordt. Bijvoorbeeld als hij iemands koe probeert te vangen en de boer hem in de weg zit. Dan wordt een leeuw pissig. Hij zou dan ofwel het mens dodelijk verwonden en alsnog de koe vangen, of - als hij de persoon wilde vangen - die persoon opeten en vervolgens een paar dagen niet meer jagen.”

In Prooi lijkt de leeuw uit de dierentuin te ontsnappen, waarna hij zich schuilhoudt in Amsterdam om daar vervolgens mensen te belagen. Zou dat een logisch strijdplan zijn voor een leeuw in deze situatie?

“Mij lijkt het logisch dat de leeuw naar de dichtstbijzijnde veeboerderij zou gaan, waarvan jullie er in Nederland genoeg hebben. Als hij echt midden in de stad zou zitten - waar hij moeilijker koeien kan ruiken - dan zou hij waarschijnlijk een stukje natuur opzoeken om zich overdag in schuil te houden. ’s Nachts komt hij dan wel tevoorschijn, misschien ook wel om op zoek te gaan naar wat te eten. Gaat het in de film niet om een redelijk psychotische leeuw die is mishandeld?”

Ja, daar lijkt het wel een beetje op. Verklaart dat het moordlustige gedrag dat we zien?

“Misschien. Stel dat er twee mensen naast elkaar zouden staan voor de leeuw. Dan zou hij ze vermoedelijk allebei tegelijk afmaken en opeten. Maar hij zou vervolgens niet even verderop weer een groepje aanvallen. Hij wil eten, maar leeuwen zijn zulke sociale dieren dat hij waarschijnlijk zal gaan zoeken naar soortgenoten, vooral vrouwtjes. Alleen, dat zou hem in dit geval niet lukken. Het meest logische gevolg is dat hij al zoekende hele grote afstanden zou gaan lopen. Leeuwen kunnen in een paar weken tijd gerust 1.000 kilometer afleggen. Grote kans dat hij de volgende dag in Rotterdam arriveert, en weer wat later in Antwerpen en Brussel. Daar zou hij jullie in Europa trouwens allemaal een plezier mee doen, haha.”

In de trailer springt de leeuw onder meer door glas. Ziet u een leeuw dat doen?

“Nee, dat is geen normaal leeuwengedrag. Glas is meestal zo gemaakt dat het niet versplintert wanneer er per ongeluk een mens tegenaan loopt, dus het zou de leeuw ook niet lukken.”

Heeft u zelf wel eens oog in oog gestaan met een leeuw die u wilde aanvallen?

“Ik ben in de Serengeti een keer gestalkt door een leeuwin. Ik zag haar vanaf dertig meter bij mijn auto staan. Ik moest gelijk beslissen wat te doen want die auto was mijn enige veilige plek. Terwijl ik in mijn handen klapte en schreeuwde ben ik recht op de leeuw afgerend. Daar schrok ze van, dus ik had de kans om in de auto te springen. Dat was leuk. Deze leeuw was niet psychotisch zoals in de film.”

Is dit ook wat u mensen aanraadt als ze ’s nachts in Amsterdam oog in oog met een leeuw komen te staan?

“Ja, je moet simpel gezegd geen angst tonen. Je moet de leeuw trotseren. Maak jezelf zo groot als mogelijk en ren dan naar hem toe. Daar worden ze door verrast. Ze wachten erop dat een prooi wegrent, zodat ze hem op de rug kunnen springen. Maar mensen vangen zijn ze niet gewend, dus je kunt ze zodanig intimideren dat ze er vandoor gaan. Wat niet wegneemt dat je alsnog heel snel een schuilplaats moet zien te vinden als de leeuw daadwerkelijk serieuze interesse in je heeft.”

In de Washington Post zei u een tijdje terug dat je een mensenetende leeuw alleen kunt bestrijden door hem te doden. Is er echt geen manier om een leeuw die is doorgeslagen te genezen?

“Het ding met leeuwen is dat ze ontzettend conservatief zijn. Ze hebben een beperkt aantal problemen dat ze moeten oplossen en in hun opvoeding krijgen ze heel specifiek geleerd wat voor eten door kan gaan. Gnoes, zebra’s, buffels. Welpen leren niet dat ze mensen moeten eten. Maar als een leeuw eenmaal doorheeft hoe het moet en denkt: ‘Goh, dat ging makkelijk’, bestaat er een kans dat hij weer op mensenjacht gaat. Daar mag je gewoon geen risico’s mee nemen.”

“Leeuwen leren alleen in hele afwijkende omstandigheden dat ze op mensen kunnen jagen. De studie die ik in Afrika heb gedaan naar menseneters ging over leeuwen in een gebied waar er alleen boszwijnen waren om op te jagen. Die zwijnen gingen ’s nachts naar de velden van de boeren toe om daar te eten en die boeren, die arm waren en geen andere middelen hadden, sliepen buiten om de zwijnen weg te kunnen jagen. Omdat de leeuwen de zwijnen volgden kwamen ze in aanraking met de mensen en zo begon het probleem. Dat hebben we proberen op te lossen door mensen te helpen hun gewassen te beschermen zonder er tussen slapen. En dat is uiteindelijk de beste remedie tegen menseneters: voorkomen dat ze de kans krijgen zo te worden.”

Gaat u Prooi kijken? We hebben het dan uiteraard over een versie met Engelse ondertiteling.

Lachend: “Ik denk dat ik even de recensies afwacht. Als het een komedie in de stijl van Deadpool is ga ik zeker kijken, maar mocht de film 5% krijgen op Rotten Tomatoes en vooral heel dom zijn, dan bespaar ik mezelf de moeite.”

Ik zal u laten weten hoe de recensies zijn. Tot slot: wat voor soort einde zou u mooi vinden voor deze film?

“Het zou prachtig zijn als de leeuw weet in te breken in een goed georganiseerde dierentuin om de krachten te bundelen met soortgenoten. Ik zou hem vervolgens graag naar Afrika zien trekken om zich daar in een veilig gebied achter een hek terug te trekken. Als hij zich eenmaal een beetje heeft kunnen ontladen met wat leeuwinnen en een paar baby’s heeft gemaakt, raakt de leeuw hopelijk meer ontspannen en kan hij misschien uit zijn psychose komen.”

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.