Bioscopen na 1 juni open: hoe ziet dat er uit?
Rendabel of niet: de bioscopen moeten open
De bioscopen gaan open op 1 juni. De bioscoopervaring zal een totaal nieuwe zijn. Regeringsleiders Rutte en De Jonge hadden het vaak over een protocol: wat is dat en wat merken we ervan als bioscoop- en filmliefhebber? BiosAgenda.nl heeft het protocol gelezen en doet verslag.
9-5-2020 Door: Bioscoopagenda
Dank voor je hulp.
In ons artikel Bioscopen vanaf 1 juni weer open! hadden wij al behoefte om wat vragen en aannames op te werpen, die we in dit artikel verder willen uitdiepen.
Wat is het protocol?
Dat zijn een serie afspraken, waarbij voor alle bioscopen een stappenplan is afgesproken van hoe te handelen bij een heropening. De meeste bioscopen in Nederland zijn aangesloten bij de Nederlandse vereniging van bioscopen en filmtheaters (NVBF).
De afspraken gelden niet alleen voor de contacten tussen een bioscoopmedewerker en een bezoeker, maar ook voor bezoekers onderling. Het protocol maakt het inzichtelijk voor overheden dat bioscopen maatregelen hebben genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan en open mogen.
Hoe wordt een bioscoopbezoek anders?
Met heel veel van de maatregelen heeft het publiek al kennis meegemaakt, zoals social distancing, veel poetsen en overal mogelijkheden om handen schoon te maken. Het grootste verschil is nu dat alle bioscoopbezoeken zoveel mogelijk online worden geregeld. Een kaartje aan de kassa kan nog steeds, maar moet vooraf gereserveerd worden.
Alles is zoveel mogelijk op gericht om te zorgen dat bezoekers niet onnodig met elkaar in contact komen, maar ook dat gecontroleerd wordt door middel van vragen op de dag van bezoek of bezoekers geen ziekte verschijnselen vertonen.
Per zaal zal er maximaal dertig personen toegelaten worden, groepskaarten worden niet eer aangeboden, maar gezinskaarten wel.
Overal komen er pijlen om de routes aan te gegeven om bioscoopstromen — druppels meer — in goede banen te leiden. Overal worden de regels opgehangen, buiten en binnen, maar ook op websites en bioscoopkaartjes.
Filmaanbod?
Dit is een hele lastige. Met dertig bezoekers per zaal is het zowel voor bioscopen, als voor filmstudio's niet rendabel, die laatste groep heeft het uitbrengen van veel van hun films naar volgend jaar doorgeschoven.
De bioscopen gaan desondanks open omdat ze het contact met het publiek niet willen verliezen, maar hun aanbod zal anders zijn. Geen zogenaamde 'blockbusters' maar kwaliteitsfilms die wel die 30 bezoekers per zaal trekken, maar niet onnodig rijen buiten laat ontstaan. Ook worden de tijden zodanig aangepast dat er geen menging plaatsvindt tussen binnen komend en vertrekkend publiek.
Wat betekent dit concreet?
Voor een groot bioscoop in een middelgrootte stad betekent dit 1/3 minder voorstellingen, ongeveer 4 stoelen tussen bezoekers of huishoudens en over een dag gezien 1/10 van de bezoekers.
De hygiënemaatregelen hebben ook effect voor consumpties in het foyer: geen volle schappen maar ook daar veel ruimte tussen de producten. Het betekent ook heel veel bewegwijzering en medewerkers die er op toezien (er worden zelf vrijwilligers ingezet).
Minder kermisattractie, meer beleving
Een bioscoopbezoek die aan zoveel regels voldoet zal minder op een volgepakte rumoerige kermisattractie lijken en meer op een deftige theaterbioscoop voor intimi.
Er staan enkele goede filmtitels op de plank die heel goed hier aan voldoen zoals publiekslieveling De Beentjes van Sint Hildegard, maar ook enkele films die meer neigen naar een filmhuis-publiek zoals de aangekondigde Filles de joie en I See You (Op 1 juni in de bioscoop).
Als we het filmaanbod en beleving zouden vergelijken met een kledingwinkels, niet meer die volgepropte budgetwinkel, maar die mooie boetiek met alleen maar mooi aanbod.
Voorlopig zijn er geen prijsstijgingen aangekondigd, dus op naar wellicht de beste bioscoopbelevenis in tijden. 1 juni BiosAgenda.nl is er klaar voor.
en abonneer je op onze nieuwsbrief.