Lijkzang: zombiefilm zonder budget
Een film maken is tijdrovend en kostbaar proces. Er zijn echter ook filmmakers die zonder enig budget gewoon aan de slag gaan met de ideeën die ze hebben. In dit tweede deel van onze serie over kleine onafhankelijke filmmakers spreken we met Maan Limburg, producent van de zombiefilm Lijkzang.
1-5-2014 Door: Quirijn Foeken
Regisseur Jesse Verweijen, producent Maan Limburg en producent Eva Tulip Dekker
Dank voor je hulp.
BiosAgenda.nl: Hoe is het idee voor deze film ontstaan?
Maan Limburg: 'Het begon met een vriendengroep op de middelbare school die het idee hadden om een zombiefilm te maken. Het idee was om met z'n allen een week met een camera het bos in te gaan. Dat hebben we echter nooit gedaan. In oktober 2012 zat ik met Jesse (Verweijen, co-regisseur [red]) op de bank en dacht ik: 'dat was een leuk idee, waarom heb ik dat nooit gedaan?' Toen heb ik een oproepje op Facebook geplaatst en daar kreeg ik ontzettend leuke reacties op. Ik had opeens 30 vrijwilligers die wilden helpen. Ik ben dat toen gaan oppakken en zo liep het het eigenlijk uit de hand. Het idee was om met een camera het bos in te gaan maar toen kregen we opeens een goed script van een vriend van me. Daarna kregen we aanmeldingen van mensen met ervaring: geluidsmensen, lichtmensen. Mensen met acteerervaring.'
BiosAgenda.nl: Groeide de film op die manier niet groter dan je aankon?
Het ging onverwacht goed allemaal. Ik had heel veel geluk met de mensen die zijn komen helpen. De laatste periode voor de draaiweek werkte ik 80 a 90 uur per week aan de film.
BiosAgenda.nl: Hoe was het om zonder budget te werken?
'Ik vond het eigenlijk heel leuk. Iedereen deed het omdat hij er wilde zijn. Iedereen heeft een week van zijn zomervakantie opgegeven en iedereen heeft zich helemaal uit de naad gewerkt maar iedereen vond het erg heel leuk om mee te maken. De sfeer was heel snel heel relaxed. Als we elkaar nu weer zien voelt het alsof je je vrienden weer over de vloer hebt. Het is overigens niet zo dat we helemaal zonder budget hebben gewerkt. We hebben nog een filmpje gemaakt wat geld op te halen.'
BiosAgenda.nl: Nadat de film was opgenomen duurde het postproductie proces bijna een jaar. Waarom?
'Editen was zoveel meer werk dan ik had ingeschat. Onze cameraman Ron Exalto bood aan om wat te editen. Hij heeft uiteindelijk alles gedaan., de held. Samen met Jesse heeft eens per twee weken een hele dag aangezeten. Dat heeft uiteindelijk een half jaar geduurd. Ron heeft ook nog in zijn eigen tijd nog stukken zitten doen en kleurcorrectie gedaan. Sinds een maand of twee hebben we ook mensen die visual effects doen: bloed toevoegen, ogen wit maken, dat soort dingen.'
BiosAgenda.nl: Maar dat was toch ook gewoon een professioneel bedrijf?
'Het zijn ontzettende horrorliefhebbers. Ze zagen dit langs komen en ze leken het leuk om te doen. Wij hebben lang gezocht naar visual effects mensen en hadden het eigenlijk al opgegeven. Niemand in ons netwerk had zin om hier voor nop tijd aan te besteden. Dat snap ik ook want het is gewoon veel werk. Totdat zij langs kwamen. Ze hebben er uiteindelijk nog meer werk ingestoken dan we van ze hadden gevraagd.'
BiosAgenda.nl: Was dit eens maar nooit weer?
Zeker de eerste weken na de opnames dacht ik never never ever nooit meer! Daar ben ik inmiddels wel van teruggekomen. We hebben een stichting opgericht om onze financiële belangen te behartigen. De stichting heeft als doel om een keer per jaar een evenement te organiseren. Dit jaar wordt het waarschijnlijk een festival. Volgend jaar misschien weer een film.
BiosAgenda.nl: Zou je de volgende keer dingen anders doen?
Ik zal zorgen dat ik klaar ben met mijn opleiding voordat ik er aan begin! Verder was alles goed geregeld. De volgende keer zou ik een locatie uitzoeken met meer facilitaire voorzieningen. We hadden een schuur op een landgoed met één toilet voor 40 mensen en geen douches. Het was zomer en veertig graden. In de schuur was het door de lampen nog veel heter. We hadden gelukkig mobiele toiletten gesponsord gekregen. Voor de douches hebben we een pendelbus geregeld die elke avond naar verschillende locaties reed om daar te kunnen douchen. Mensen die helemaal onder de latex zitten moeten echt douchen.
BiosAgenda.nl: Dit is de eerste keer dat je een film produceert. Heb je je ingelezen over hoe je dit aan moest pakken?
Ik heb me niet ingelezen maar ik heb wel enigszins organisatorisch talent. Verder heb je het er heel veel over met mensen en dan ga je lijstjes maken. Wat hebben we nodig? Grime, acteurs, licht, geluid, cameramensen. Dan heb je al best wat mensen, dan heb je dus ook iemand nodig die catering doet. Dan moet je ook plek hebben voor al die mensen. Wat als er iets misgaat? Dan moeten ze allemaal een verzekering afsluiten. Het is een kwestie van lijstjes maken en plannen.
BiosAgenda.nl: De film heeft twee premières in Utrecht. Is de film daarna nog ergens te zien?
'We zijn nog onderhandeling met distributeurs om de film op DVD uit te brengen. We hebben ook gekeken naar festivals. We waren voor dit jaar eigenlijk net te laat voor de deadlines. Maar voor volgend jaar gaan we daar zeker naar kijken. We hebben de film nu dus dat is zonde om op de kast te laten liggen.
Lijkzang is op 8 en 15 mei te zien in Filmtheater 't Hoogt in Utrecht
Links:
en abonneer je op onze nieuwsbrief.