Wayang Revolusi
Computeranimatie over hoe wayangpoppen werden ingezet door de nationalisten om propaganda te bedrijven.
Pitch van Wayang Revolusi
Wayangpoppen vechten de onafhankelijkheidsstrijd uit. De film toont hoe de Indonesiërs tegenwoordig zelf kijken naar de hoofdpersonen in de historische gebeurtenissen, die op 27 december 1949 leidden tot de soevereiniteit van hun land. Anno 2009 blijkt de Wayang Revolusi nog springlevend te zijn.
bijzonderheden
De dalang (poppenspeler) Ki Ledjar Soebroto en grafisch kunstenaar Ananto Wicaksono produceerden in opdracht van museum Bronbeek de computeranimatiefilm ‘Wayang Revolusi - Agresi Militer Belanda 2’.
Dank voor je hulp.
Aanloop
De wayangvoorstellingen waren een soort voorlopers op de film. Toeschouwers zien schaduwen van bewegende en sprekende poppen op een verlicht scherm. De verhalen gaan altijd over goed en kwaad.
Wayang Revolusi ontstond in 1947 als een speciale variant. In een tijd waarin media als radio en TV nog niet algemeen waren was het populaire wayangspel hèt middel om grote groepen te bereiken met de boodschap van de revolutie. De kijkers konden zich gemakkelijk verbinden met de herkenbare karakters van de goede helden en hun kwade tegenstanders.