compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 21-11 t/m 27-11
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Zelf voor filmproducent spelen
Eye witness report

Zelf voor filmproducent spelen

CineCrowd maakt films maken iets voor vrienden

Films maken kost geld, veel geld. Filmmakers die buiten de gebaande paden willen treden hebben nu een nieuwe mogelijkheid om aan het benodigde geld te komen. Dankzij het online project 'CineCrowd' krijgen spannendere projecten een kans.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

De financiering van een lange speelfilm kan voor gevestigde namen als Paul Verhoeven al een hachelijke onderneming zijn. Een filmmaker met een alternatievere smaak zal het nog moeilijker hebben: voor hem geen subsidies, filmproducenten, omroepen of vage belastingconstructies.

Webreportage over CineCrowd



Van wijlen Theo van Gogh is bekend dat hij een tweede hypotheek op zijn huis nam om een film te kunnen maken. Maar de begenadigd Nederlandse fotograaf Anton Corbijn bleek hetzelfde te moeten doen in 2007 toen hij de film Control over de zanger van 'Joy Division' Ian Curtis wilde opnemen. Het verbaast dan ook niet dat in Nederland de laatste tijd vooral veilige producties worden gemaakt.

Publiekslieveling worden

Een groepje jonge filmmakers starten onlangs het initiatief CineCrowd, dat middels het zogenaamde crowd funding principe probeert aan geld te komen om films te maken. Het betreffen vooral korte films met een spannend thema. Het concept is eigenlijk heel eenvoudig: de filmmaker maakt een promotiefilmpje van zijn filmproject en probeert zoveel mogelijk mensen hiervoor te enthousiasmeren. Mensen die het project leuk vinden steunen de film met kleine bedragen.

De organisatie laat weinig aan toeval over en doet er van alles aan om de filmmakers en hun projecten in de schijnwerpers te plaatsen. In tal van debatten, panels en beurzen kom je vaak Roel van de Weijer van CineCrowd tegen en in zijn kielzog een of meerdere filmmakers.

Op de site van CineCrowd kan het publiek zien welke projecten men kan steunen. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag krijgt de filmliefhebber een beloning, bijvoorbeeld een dvd van de film, kaartjes voor een filmfestival of een bezoek aan de set.

Hoe meer mensen het project steunen hoe groter de kans van slagen. Het is dus niet ondenkbeeldig dat in de toekomst vrijgezellenfeestjes het geld bij elkaar brengen voor een korte film of documentaire.

Ambitie

Voorlopig richt CineCrowd zich nog op korte films, onder meer omdat deze makkelijker te financieren zijn, maar op den duur sluit de organisatie niet uit dat ze ook reguliere films kunnen gaan financieren.

Inmiddels hebben ze al drie filmprojecten op deze wijze kunnen financieren: "Ceci n'est pas un rêve", "Woensdagen en "Morgen is alles beter". De projecten lopen uiteen van 2500 tot 20.000 euro.


Links:
  1. CineCrowd, start je eigen avontuur
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.