compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 21-11 t/m 27-11
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Streaming bedreigt toekomst film

Streaming bedreigt toekomst film

Warner Bros. kondigt aan dat Wonder Woman 1984 tegelijk op HBO Max als in de bioscoop verschijnt. Even later wordt bekend dat Paramount Pictures een eigen streamingdienst begint. Wat betekent streamen op de eigen kanalen voor de toekomst van films?

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Filmmaatschappijen kunnen door maatregelen in verband met het Coronavirus films niet meer in de bioscoop vertonen en zoeken een oplossing. Grote films als "The Matrix 4" worden uitgesteld of aan video-on-demand (VOD) diensten aangeboden.

De impact van een streamingdienst als Netflix was voor corona al enorm, maar nu ook reguliere filmmaatschappijen hun grote films streamen op hun eigen kanalen, heeft dit wellicht blijvende repercussies voor de toekomst van bioscopen, films en series.



Niet nieuw

Het fenomeen dat de filmstudio ook de vertoning in eigen hand heeft is niet nieuw. Een kleine honderd jaar geleden hadden filmmaatschappijen hun eigen theaters. Warner Bros maakte grote bioscoopfilms en vulde de rest van de tijd in de programmering met zogenaamde B-films. Uit die tijd zijn er een paar succesvolle films zoals The Wizard of Oz (1939) te noemen en er zijn films die een cultstatus hebben gekregen zoals one-takers van Ed Wood, zoals we kunnen zien in de gelijknamige film uit 1994, maar over het algemeen kan je spreken over een eenzijdig aanbod met een lage kwaliteit.



Om te zorgen voor meer concurrentie in de theaters — een onafhankelijk van een studio kon simpelweg nergens vertoond worden — werd er in de VS een wet aangenomen, het Paramount Decree (1948). Er kwam zo meer ruimte voor alternatieve filmmakers, waardoor er meer diversiteit in het aanbod kwam en de kwaliteit omhoog ging.

Vanaf de jaren '50 gingen filmmakers in Hollywood zich aan enkele filmwetten houden houden zoals het gebruik van camerastandpunten, driepunt belichting en grote scherptediepte; zodat de voor- en achtergrond scherp in beeld waren. Filmmakers die speelden met die wetten maakten enkele geweldige films. Het beeldje uit The Maltese Falcon (1941) zagen we onlangs terug in Tarantino’s Once Upon a Time ... in Hollywood (2019): een duidelijke eerbetoon aan de Hollywoodfilm.

Bij een herziening in 2018 van de Paramount Decree werd meegenomen dat het aanbod tegenwoordig via meerdere kanalen bij de kijker komt.

Rode loper wordt behang

Filmmaatschappijen vullen echter hun programmering weer met meer van hetzelfde. Wanneer filmmaatschappijen hun eigen streamingdiensten hebben zijn consumenten bijna genoodzaakt meerdere abonnementen te nemen om de film van je keuze te zien. „Je ziet nu de ene na de andere dienst verschijnen en als je overal toegang tot wilt hebben ben je al gauw richting de 70 tot 80 euro per maand kwijt. Ik denk dat maatschappijen er verstandig aan doen om de handen ineen slaan en 1 of max 2 diensten aan te bieden” aldus Paul Hauer van filmliefhebber.com



Toch zal dit niet ten koste gaan van de kwaliteit, denkt Erik van den Hoff (de Coproducent): „Series blijven online en je wil dat ze goed bekeken worden zodat je ook weer een nieuwe serie of seizoen verkoopt”. Al worden films en series niet minder aantrekkelijk, de bioscoop is gesloten en dat is grote pech voor degenen die een avondje uit willen. Wanneer de films op tv te zien zijn verandert de rode loper langzaam in behang en daarmee zien we dat „het bioscoopbezoek toch een tikkie minder bijzonder wordt” blogt Laura Jenny van Dutch Cowboys.

Paul Hauer: „Bioscopen zullen niet verdwijnen, maar films die tegelijk op streaming komen en in de bios worden uitgebracht wordt wel realiteit denk ik. Mensen zullen het lastig vinden om zich 2 uur lang vrijwillig in een hok met andere mensen te laten opsluiten”.

Ook cameraman Johan van Elk vindt dat bioscopen uit de vorige eeuw zijn. Hij vraagt zich af of bioscopen wel weer opengaan na Corona. „Ïs toch een beetje achterhaald iets; met zijn allen in een zaal met verplichte pauze om popcorn te verkopen en zo”. Voor hem is het een uitkomst dat nu alle nieuwe films gelijk gestreamd kunnen worden. Wat hij wel zal missen is het mooie cinemascope bioscoopformaat.

De toekomst van de film in de bioscoop zal zeker door het aanbod van VOD bedrijven worden beïnvloed of zelfs bedreigd. Maar de wensen voor een veilige omgeving en een oplossing voor misgelopen inkomsten gaan nu even voor de artistieke belangen van de alternatieve filmmakers.

Compilatie van de inmiddels klassiek geworden filmtitels uit de periode voor de liberalisering van de bioscoopwereld in de VS © WatchMojo.com


Links:
  1. Afschaffing van Hollywoodwetten
  2. Nico van den berg in Films snel uitbrengen voor thuis op de bank, of wachten op de bioscoop?
  3. Beëindiging Paramount-bioscoop-keten
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.