compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 21-11 t/m 27-11
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Recensie Okja
Filmrecensie
****0
Waardering 4/5

Recensie Okja

'Mix van satire, kinderfilm en actie'

BiosAgenda.nl recenseert normaal gesproken geen Netflix-films, maar eens moet de eerste keer zijn. Wat is dan een betere film om mee te beginnen dan Okja?

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Okja is een door Netflix geproduceerde film die dit jaar meedraaide in de hoofdcompetitie op het filmfestival van Cannes. Dit feit was voor enkele conservatievelingen reden genoeg om boe te roepen bij zijn eerste vertoning daar. De film werd uiteindelijk alsnog positief ontvangen door de critici. De film is nu wereldwijd te zien via Netflix.

Recensie Okja

Recensie Okja



In de film maakt Lucy Mirando (Tilda Swinton) bekend dat haar bedrijf Mirando (een stand-in voor Monsanto) een nieuw soort varken heeft ontdekt. Dit enorme varken heeft het potentieel het voedselprobleem in de wereld op te lossen. Daarom stuurt ze 26 biggen naar boeren over de hele wereld. Na tien jaar zal blijken welke boer het beste supervarken heeft gecreëerd. Een van deze boeren is de grootvader van Mija. Mija en haar varken, Okja, groeien tien jaar lang samen met elkaar op. Tien jaar later is Okja, een varken met de snuit van een nijlpaard en de oren van een labrador, ongeveer zo groot als een kleine olifant. Het is een vriendelijk beest met empathische vermogens, en de beste vriend van Miija. Als de tien jaar voorbij staat Mirando op de stoep. Zij willen Okja terug om haar te tonen aan de wereld. Mija reist Okja achterna om haar te bevrijden. Ze krijgt daarbij onverwachts de hulp van het Animal Liberation Front, onder leiding van Jay, gespeeld door Paul Dano.

Het eerste halfuur van Okja doet denken aan een kinderfilm à la Babe of Exit. De toon verandert echter snel als Okja in Seuol terecht komt: daar hebben we opeens te maken met een sterke actiefilm. Maar de film is kinderfilm noch actiefilm. De film is een satirisch commentaar op de voedselindustrie. De film pleit niet alleen voor vegetarisme maar maakt ook korte metten met bedrijven die buzzwords als organic en all-natural gebruiken om een wit voetje te halen. Ook het Animal Liberation Front komt er niet helemaal ongeschonden vanaf. Dit sociale commentaar is ook iets wat Bong Joon-ho's vorige film Snowpiercer zo goed maakte.



Net als in Snowpiercer zien we hier Tilda Swinton op haar Tilda-Swintonts: vrij gestoord. Jake Gyllenhaal probeert haar te overstijgen met zijn rol als een doorgedraaide versie van Freek Vonk en slaat daarmee de plank mis.



Afgezien van de valse noot van Gyllenhaal is Okja een boeiende film en een zeer mooie cinematografische ervaring. De film ziet er fantastisch uit (mede door Nederlander Erik De Boer die ook de dieren in Life of Pi levensecht maakte) en heeft een sterke boodschap.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.