Weiner recensie
'Must-see docu van het jaar'
Een goede documentaire bewijst vaak dat de waarheid vreemder kan zijn dan fictie. Weiner, over de gelijknamige politicus, is inmiddels al weer door de werkelijkheid ingehaald.
28-9-2016 Door: Quirijn Foeken

Weiner recensie
Dank voor je hulp.
Anthony Weiner is een Amerikaanse politicus die wereldwijd bekend werd nadat hij in 2011 per ongeluk compromitterende foto van zichzelf op Twitter zette. En die foto was voor een andere vrouw bestemd dan zijn vrouw. Hij moest aftreden en het leek gedaan met zijn politieke carrière.
In 2013 besluit hij terug te keren op het politieke toneel en mee te doen aan de verkiezing voor burgemeester van New York. Op dit moment beginnen de camera's van Josh Kriegman en Elyse Steinberg te draaien.
We zien een bevlogen politicus die fouten heeft gemaakt. Met een mooie slimme vrouw. Met een klein kind. Misschien is die Weiner toch zo gek nog niet. In de eerste helft van de documentaire zien we hoe hij het tij weet te keren door zich vol vuur op zijn campagne te storten. En het werkt: al snel heeft hij meerdere vrijwilligers voor zich werken en gaat hij aan de leiding in de peilingen.
Maar dan slaat de onverbiddelijke waarheid nogmaals toe: Weiner heeft nog veel meer vrouwen foto's gestuurd en is hier ver na zijn aftreden nog mee doorgegaan. Op dat moment lijkt zijn campagne niet meer te redden maar zitten we pas halverwege de film. Vanaf hier wordt de film pas echt intrigerend. Wat eerst charmant aan Weiner was, lijkt nu vooral narcistisch. Waar je eerst bevlogenheid zag, lijkt er nu sprake van manie. Weiner lijkt zich nergens van bewust. Tekenend is een scene in een joodse bakkerij waar hij ruzie krijgt met een klant. Overal staan camera's te filmen hoe hij ruziet. Als Weiner de beelden terugkijkt lijkt hij zich vooral druk te maken dat hij een kale plek op zijn achterhoofd heeft gekregen.
Minstens zo fascinerend als Weiner zelf, is zijn vrouw Huma Abedin, een topadviseur van Hillary Clinton. Zij is het tegenovergestelde van haar man. Rustig, kalm, absoluut niet camerageil en minstens dertig keer zo slim als hem. De camera's leggen genadeloos vast hoe gekwetst zij zich voelt, maar haar man toch blijft steunen tijdens zijn campagne. Huma zegt niet veel, maar haar blikken spreken boekdelen. Hier is een huwelijk in ontbinding. Anthony Weiner heeft het nog steeds niet door. Hij lacht om een dramatisch verlopen interview bij MSNBC en vind zichzelf een winnaar. Huma kan er niet naar kijken.
De documentaire zit vol dit soort intieme momenten waarop men zich kan afvragen waarom de cameramensen niet vaker de ruimte worden uitgestuurd. Het antwoord ligt misschien in Weiner's narcisme. Je krijgt vaak een gevoel van plaatsvervangende schaamte maar tegelijkertijd kan je niet wegkijken. De film fascineert op ieder moment en is de must-see docu van dit jaar.
en abonneer je op onze nieuwsbrief.