compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 37 12-9 t/m 18-9
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Veel genrefilms bij Film by the Sea

Veel genrefilms bij Film by the Sea

Tijdens de komende editie van Film by the Sea zijn er veel genrefilmtitels geprogrammeerd, zoals Beetlejuice Beetlejuice. En vrijdag de 13e wordt gevierd met de eerste Vlissingse Zombie Walk!

Delen op facebook
V.l.n.r. met de klok mee: LaRoy, Texas, The Substance, Handling the Undead, The Most Dangerous Game

V.l.n.r. met de klok mee: LaRoy, Texas, The Substance, Handling the Undead, The Most Dangerous Game

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Film & Literatuur Competitie

De Film & Literatuur Competitie van Film by the Sea bevat twee titels die de speciale aandacht van genreliefhebbers verdienen. Het Koreaanse 4PM is een zenuwslopende psychologische thriller, waarin de buurman van een professor en zijn vrouw zich ontpopt als een kwelgeest die elke middag precies om vier uur aan de deur klopt. Gebaseerd op de roman ‘Filippica’s’ (‘Les Catilinaires’) van de Belgische schrijfster Amélie Nothomb. Het Noorse Handling the Undead is een sober existentieel zombiedrama, gebaseerd op de gelijknamige roman van John Ajvide Lindqvist (Let the right one in).

Panorama

Ook de Panorama sectie van Film by the Sea bevat een aantal titels waar genre liefhebbers blij van worden. Beetlejuice Beetlejuice is het langverwachte vervolg op de cultklassieker van Tim Burton, opnieuw met Michael Keaton en Winona Ryder in hoofdrollen. Bram Roza’s documentaire De UFO’s van Soesterberg beleeft bij Film by the Sea zijn langverwachte Zeeuwse première. Met De magneet man maakte de Vlaamse filmmaker Gust van den Berghe een heerlijk magisch-realistische tragikomedie over een man die magnetisch is. Het betoverende Letse animatiesprookje Flow van Gints Zilbalodis (Away) werd eerder geselecteerd voor Un Certain Regard in Cannes en de hoofdcompetitie van het animatiefilmfestival van Annecy. Last but not least mogen genreliefhebbers de eenmalige vertoning van Film Is Dead. Long Live Film! niet missen, een documentaire van Peter Flynn over old school filmverzamelaars met veel clips die niet zouden misstaan in De nacht van de wansmaak.

Late Night Movies

Wie houdt van eigenzinnige genrefilms, kan tijdens Film by the Sea terecht bij een door festivaldirecteur Jan Doense — horror-genre-specialist, bekend van 'Nacht van de wansmaak' en 'Fantastic Film Festival' — persoonlijk gecureerde selectie films op de latere avond. LaRoy, Texas is een ‘American noir’ waarvoor de Coen Brothers zich niet zouden hoeven schamen. When Evil Lurks is de beste horrorfilm van het jaar. Punt. De serial killer thriller Strange Darling zet de toeschouwer voortdurend op het verkeerde been. En The Substance was de spraakmakendste film van het afgelopen festival van Cannes.

Powell & Pressburger

Tussen 1939 en 1957 waren Michael Powell en Emeric Pressburger verantwoordelijk voor een oeuvre, waarin oververhit melodrama en sprookjesachtige symboliek elkaar innig omarmen, veelal in verzadigd Technicolor. Film by the Sea vertoont in aansluiting op de nieuwe documentaire Made in England: The Films of Powell and Pressburger de Oscarwinnaars The Red Shoes (1948) en Black Narcissus (1947), en het destijds controversiële en door Powell zonder Pressburger gemaakte Peeping Tom (1960).

Zombie Night

Vrijdag 13 september, vanaf 18.00 uur
Wat doe je als je filmfestival op vrijdag de 13e in volle gang is? Dan grijp je die kans aan om een onvergetelijk evenement te lanceren: De Zombie Night! Een avond met voor elk wat wils: de arthouseliefhebber komt aan zijn trekken met de literaire zombiefilm Handling the Undead, maar wie meer van ‘zomromkoms’ houdt, kan terecht bij de openluchtvoorstelling van Warm Bodies bij Hotel de Timmerfabriek. En daar tussendoor vindt de eerste Vlissingse Zombie Walk plaats. Kortom, dit wordt gegarandeerd één van de spraakmakendste avonden van Film by the Sea 2024!

Zombie Schminkworkshop

Zondag 1 september, 10.30 uur, CineCity
Om ervoor te zorgen dat iedereen tijdens Zombie Night zo slecht mogelijk voor de dag komt, is er op zondag 1 september, voorafgaand aan het festival dus, een Zombie Schminkworkshop waarbij je voor slechts € 25,- de fijne kneepjes van het vak leert van Richard Nijboer, een viasgist met enorm veel zombie schminkervaring (o.a. bij The Walking Dead events).

Filmconcert The Most Dangerous Game

Woensdag 11 september, 20.00 uur, Sint Jacobskerk
Jager op groot wild Bob Rainsford is de enige overlevende van een scheepsramp. Op het eiland dat hij zwemmend weet te bereiken, staat hem een nog veel zwaardere beproeving te wachten. Daar vermaakt ene graaf Zaroff zich met de jacht op... schipbreukelingen. Samen met Eve, een ander slachtoffer van de graaf, vlucht Bob de jungle in. Met als enige wapen: zijn eigen vindingrijkheid.

The Most Dangerous Game (1932) wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van een genre dat tot op de dag van vandaag zijn populariteit heeft behouden; denk bijvoorbeeld aan de populaire filmserie The Hunger Games. De spectaculaire decors zouden later worden hergebruikt voor King Kong, terwijl ook een aanzienlijk deel van cast en crew aan beide avonturenklassiekers meewerkte. Film by the Sea heeft de première van de speciale vertoning met livemuziek door het James Whale Orchestra en het Amsterdam Brass Quartet, dat de oorspronkelijke score van componist Max Steiner in een verrassend nieuw arrangement stak.

Play and sing along met The Rocky Horror Pictures Show

Zaterdag 14 september, 20.30 uur, CineCity Vlissingen
Na een reeks geslaagde sing along-voorstellingen tijdens eerdere edities, presenteert Film by the Sea dit jaar op zaterdag 14 september i.s.m. Nina Beem een ‘play and sing along’ voorstelling van The Rocky Horror Picture Show: de ultieme cultfilm om je helemaal bij uit te leven! Susan Sarandon, Tim Curry en Meat Loaf vertolken de hoofdrollen in Jim Sharmans seksueel vrijzinnige vertelling over de buitenaardse professor Frank-N-Furter, die vanaf de planeet Transylvania naar de aarde is gezonden. Zijn opdracht is geen eenvoudige: hij moet de perfecte man creëren, genaamd ‘Rocky Horror’! Gelukkig wordt hij terzijde gestaan door een authentieke groep weirdos, die bij het minste of geringste in transseksuele zang en dans uitbarst.

Kinderprogramma

Ook voor de kids valt er wat te griezelen tijdens Film by the Sea! Op woensdag 11 september komt schrijfster Tosca Menten naar Vlissingen om de verfilming van Dummie de mummie bij te wonen: stel je voor, je heet Goos Guts, je bent doodnormaal en je woont in het saaiste dorp van de wereld, maar op een dag loop je de tuin in en ontdek je ineens een levende mummie. Wat doe je dan?. En op zaterdag 14 september presenteert schrijver en theatermaker Tijl Damen zijn Bang in bed kindermiddag: Tijl maakt zich klaar om naar bed te gaan. Hij ziet er tegenop, want hij is bang in bed. Bang voor van alles…

Over Film by the Sea


Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 6 tot en met 15 september 2024 beleeft het festival zijn 26e editie. Niet alleen boekverfilmingen en Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires krijgen ruime aandacht. In de sectie Panorama worden de beste nieuwe kwaliteitsfilms van dit moment vertoond.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.