Star Trek Beyond recensie
'Degelijke actiefilm'
Toen J.J. Abrams Star Trek nieuw leven inblies was er eindelijk weer wat te genieten voor de fans. We zijn nu twee films verder waarbij Abrams het stokje heeft doorgegeven aan actieregisseur Justin Lin. Levert dat een goede film op?
21-7-2016 Door: Quirijn Foeken
Sofia Boutella als Kaylah. (c) Universal
Dank voor je hulp.
Star Trek Beyond is geschreven door Simon Pegg, een zelfverklaarde nerd de in de films ook Montgomery 'Scotty' Scott speelt. Zijn liefhebberij voor science fiction was al eerder te zien in Paul waar hij met zijn maatje Nick Frost zijn liefde aan het genre verklaarde. Men zou dus verwachten dat het scenario in goede handen was.
Toen de eerste trailer van Star Trek Beyond uitkwam waren vele fans teleurgesteld. Het zag eruit als een generieke actiefilm, waarvan we de laatste jaren er teveel van hebben gezien. Dat vond Pegg ook, en hij beloofde dat de film veel 'Star Trekkerig' zal worden.
Welnu, daar heeft hij wel gelijk in gekregen. In de film krijgt de crew van de Enterprise of ze een gestrand schip kunnen redden dat in een nevel vastzit. Het is echter een val, de Enterprise crasht en de crew zit vast op een planeet. Het 'vastzitten op een planeet' is een plot dat we in vele Star Trek afleveringen hebben gezien. Ook heeft de planeet rotsen die er zeer nep uitzien. Is dit een hommage aan de oude serie met William Shatner of heeft de production designer gewoon steken laten vallen?
Plotmatig is er dus niet zoveel bijzonders aan de hand. De cast van de film maakt veel goed. Chris Pine speelt zijn Captain Kirk met iets meer finesse. Kirk is ouder geworden: rustiger, bedachtzamer. Zachary Quinto speelt Spock nog steeds geweldig. Kirk en Spock lijken allebei in een soort midlife crisis te zitten. Moeten ze nog wel doorgaan met hun ruimtereizen of moeten ze een ander pad inslaan? Een sterk subplot dat meer diepte geeft.
Ook leuk is de toevoeging van Sofia Boutella als Jaylah. We ontmoeten haar op de planeet en haar geringe kennis van de Engelse taal zorgt voor komische momenten tussen haar en Scotty. Waarom ze naar hiphop uit de twintigste eeuw luistert is niet echt duidelijk maar soit.
De eerste twee Star Trek films hadden de eigenaardige eigenschap enorm veel lensflares te bevatten. Er kon geen minuut voorbij gaan of er scheen wel een lamp van een boordcomputer in de camera. In Star Trek Beyond hebben ze dit willen compenseren door de film juist enorm donker te maken. Vooral in 3D zijn sommige scenes gewoon onderbelicht. Ik dacht nog dat dit aan de ruimte lag waar ik de film heb bekeken maar bij navraag bleek dat in grotere betere zalen ook zo was. Erg jammer want het ziet er echt niet uit.
De originele Star Trek serie stond bekend om zijn progressieve denken, zijn allegorieën met sociale kwesties en het opwerpen van morele dilemma's. Ook in Star Trek: The Next Generation en Star Trek: Voyager kwam dit veelvuldig voor. Dit hoeven we helaas van Star Trek Beyond niet teveel te verwachten. Wel zien we dat Sulu getrouwd is met een man en dat ze samen een dochter hebben. Leuk feitje is dat de acteur die Sulu speelde in de originele serie, George Takei, nu bekend is o zijn strijd voor homorechten. Vreemd genoeg vond hij het niet leuk dat Sulu nu homoseksueel is. Het zou tegen de originele visie van Gene Roddenberry ingaan.
Onder aan de streep is Star Trek Beyond vooral een degelijke actiefilm. Star Trek fans kunnen deze film gerust gaan zien maar echt heel bijzonder is het niet.
en abonneer je op onze nieuwsbrief.