compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 42 17-10 t/m 23-10
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Narcosis krijgt speciale prijs in Thessaloniki

Narcosis krijgt speciale prijs in Thessaloniki

I HAVE ELECTRIC DREAMS wint Gouden Alexander

De Belgische co-productie I HAVE ELECTRIC DREAMS wint de prijs voor Beste Speelfilm de Gouden Alexander en hoofdrolspeler Reinaldo Amien Gutierres wint ook de prijs voor Beste Acteur. De Nederlandse film Narcosis krijgt een speciale vermelding.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Het 63e filmfestival van Thessaloniki ontwikkelt zich steeds meer tot een filmfestival met een hoog 'woke'-gehalte, terwijl het ook het festival is die veel aandacht schenkt aan de regio Zuidoost-Europa, het oostelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. Het is een festival waar heel veel prijzen te winnen zijn en met een focus op beginnende filmmakers, zowel internationale films als films in de buurtregio van Griekenland.

De prijs voor de beste speelfilm - Gouden Alexander Theo Angelopoulos, vergezeld van een geldprijs van 10.000 euro, werd toegekend aan de film:

I Have Electric Dreams door Valentina Maurel, België-Frankrijk-Costa Rica, 2022



De Special Jury Award - Silver Alexander, vergezeld van een geldprijs van 5.000 euro, werd toegekend aan de film:

"A PIECE OF SKY" door Michael Koch, Zwitserland, 2022

De Special Jury Award voor Beste Regisseur – Bronze Alexander, ondersteund door COSMOTE TV, de hoofdsponsor van het festival, met een geldprijs van 3.000 euro, werd toegekend aan:

CHIE HAYAKAWA voor de film Plan 75, Japan-Frankrijk-Filipijnen-Qatar, 2022

De prijs voor beste actrice werd uitgereikt aan:

ROSY McEWEN voor haar optreden in de film Blue Jean van Georgia Oakley, VK, 2022

De prijs voor beste acteur werd uitgereikt aan:

REINALDO AMIEN GUTIÉRREZ voor zijn optreden in de film I Have Electric Dreams van Valentina Maurel, België-Frankrijk-Costa Rica, 2022

De Best Artistic Achievement Award werd toegekend aan de film:

The Dam door Ali Cherri, Frankrijk-Libanon-Soedan-Qatar-Duitsland-Servië, 2022

Een speciale vermelding verdient de film:

Narcosis door Martjin de Jong, Nederland, 2022, met Thekla Reuten en Fedja van Huêt. De film won ook de FIscher Publieksprijs voor beste internationale film.

Vincent van der Valk in Narcosis van Martjin de Jong

Vincent van der Valk in Narcosis van Martjin de Jong



Tijdens het Nederlands filmfestival 2022 won de film vier prijzen: filmrecensente beste film (Martijn de Jong), beste camerawerk (Martijn van Broekhuizen), beste kostumering (Manon Blom) en beste hoofdrol (Thekla Reuten).

GRIEKSE REGIO AWARDS
Meet the Neighbours-competitiesectie toont regisseurs uit de wijdere regio van Zuidoost-Europa, het oostelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten, die deelnemen aan het festival met hun debuut- of tweede film. Meet the Neighbours Jury is samengesteld uit Tonia Mishali (regisseur, producer, Cyprus), Avi Nesher (regisseur-scenarist, Israël) en Joyce Pierpoline (producer-medeoprichter van het Women's Impact Network, VS).

De Gouden Alexander Meet the Neighbours-prijs, vergezeld van een geldprijs van 8.000 euro, werd aan de film geschonken:

Klondike door Marina Er Gorbach, Oekraïne-Turkije, 2022

Redenering:
Deze film is een verpletterende filmische ervaring, die je meeneemt naar het hart van de duisternis van oorlog en de gevolgen ervan. Het sluit aan bij de benarde situatie van een vrouw in de waanzin die haar omringt en haar pogingen om mens te blijven te midden van de verwoesting. We groeten alle filmmakers en acteurs die betrokken zijn bij deze meesterlijke film. De prijs voor de beste lange speelfilm - Gouden Alexander gaat naar Klondike, geregisseerd door Maryna Er Gorbach.

De Zilveren Alexander Meet the Neighbours-prijs, vergezeld van een geldprijs van 4.000 euro, werd geschonken aan de film:

VALERIA IS GETTING MARRIED door Michal Vinik, Israël, 2022

Redenering:
Een zeer originele film, buitengewoon goed geacteerd, meesterlijk geschreven, met gevoeligheid geregisseerd, op een manier die het publiek meeneemt op een reis naast deze personages, op manieren die zowel verrassend als intiem waren. Deze film viert de menselijke ervaring met zijn verschillende schakeringen van licht en donker, zonder ooit te oordelen en laat ons zien dat de werkelijkheid veel complexer is dan je zou denken. De Special Jury Award - Silver Alexander gaat naar Valeria s Getting Μarried, geregisseerd door Michal Vinik.

Een speciale vermelding werd geschonken aan de film:

BEHIND THE HAYSTACKS by door Asimina Proedrou, Griekenland-Duitsland-Noord-Macedonië, 2022

Redenering:
We voelden unaniem de behoefte om drie films te erkennen, dus besloten we om ook een speciale vermelding te geven aan een film, die we erg indrukwekkend vonden, en we willen het geweldige werk van de regisseur eren. Wij zijn van mening dat het gaat over een belangrijk onderwerp dat vandaag de dag uiterst relevant is. De sterke uitvoeringen hadden een grote weerklank, aangezien de personages bij ons bleven lang nadat de film klaar was. De speciale vermelding gaat naar Behind the Haystacks, geregisseerd door Asimina Proedrou.

De film "BEHIND THE HAYSTACKS" heeft nog drie prijzen gewonnen op het festival en is daarmee de best scorende Griekse film op het festival. De pseudo-documentaire "Black Stoine" van Spiros Iakovides deelde de award van het Griekse filmcentrum met "Behind The Haystacks" en won nog twee kleinere prijzen.

>>FILM VOORUIT AWARDS
De nieuw opgerichte competitiesectie brengt het werk voort van jonge en gedurfde regisseurs, die onze banden met de realiteit in twijfel trekken en proberen opnieuw te onderhandelen over de definitie ervan, voorbij de grenzen van genreconventies. De jury van de >>Film Forward competitie-sectie is samengesteld uit Kerem Ayan (regisseur van het Istanbul Film Festival-filmregisseur), Yorgos Gousis (Griekse regisseur-striptekenaar) en Teona Strugar Mitevska (filmregisseur).

De Gouden Alexander >> Film Forward award, vergezeld van een geldprijs van 8.000 euro, werd geschonken aan de film:

"RETREAT" door Leon Schwitter, Zwitserland, 2022

Redenering:
Vanwege het precieze werk in filmische verhalen, het verhalende geluidsontwerp en het suggestieve camerawerk, voor de intellectuele stimulatie die het de kijker biedt en het precieze commentaar op de wereld waarin we leven, besloot de >>Film Forward-jury de Gouden Alexander zich terugtrekken door Leon Schwitter.

De Zilveren Alexander >>Film Forward award, vergezeld van een geldprijs van 4.000 euro, wordt geschonken aan de film:

"BASTARDS" door Nikos Pastras, Griekenland, 2022

Redenering:
Voor zijn jonge, frisse en levendige benadering van het medium, zijn samenwerkingsproces dat de ware kracht van de film wordt, zijn speelsheid en grensoverschrijdende improvisaties, kent de jury van >>Film Forward de tweede prijs, Silver Alexander, toe aan BASTARDS van Nikos Pastras.

Verder waren er prijzen voor Beste podcast, films met een LGBTQI+-thema, filmrecensentenprijs, publieksprijzen, enz.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.