EYE's Badlands geeft blik op toekomst film
Vanaf 2 september 2021
De filmindustrie verandert momenteel razendsnel en Eye Filmmuseum lanceert een nieuw platform als antwoord: <i>Badlands – Meet the New Generation of Filmmakers</i>. Aanstormend Nederlands filmtalent geeft een glimp van verhalen die verteld gaan worden en in welke vorm.
4-8-2021 Door: Bioscoopagenda
EYE's Badlands geeft blik op toekomst film
Dank voor je hulp.
Met Badlands biedt Eye de komende jaren een platform voor aanstormend Nederlands filmtalent. In september is de aftrap met zes speciale avonden waarop nieuwe makers uitgebreid van zich laten horen. Na september gaat Badlands door als een tweemaandelijkse serie. Badlands is samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-filmprogrammeur Ronald Simons.
Badlands – Meet the New Generation of Filmmakers, Eye Filmmuseum, vanaf 2 september 2021. Openingsavond 2 september, 20.30. Zie eyefilm.nl/badlands
Wie bepaalt het filmlandschap van de toekomst? Welke verhalen zullen worden verteld en in welke vorm? In september viert Eye de toekomst van de Nederlandse film met een selectie van elf talentvolle filmmakers in de eerste jaren van hun carrière, werkend vanuit verschillende disciplines en diverse achtergronden. Wat hen bindt: een eigen signatuur en een unieke artistieke visie op film als kunstvorm: verhalen, kortom, die nog niet zijn verteld.
Badlands-avonden: opbouw
De elf filmmakers die in september in Eye hun opwachting maken, worden aan de tand gevoeld door moderatoren – ieder apart – Noa Johannes (filmjournalist VPRO Cinema) en Marian Cousijn (kunsthistoricus, curator).
Tijdens de avonden tonen de talenten, aan de hand van eigen werk en fragmenten van inspirerende makers, hun artistieke en maatschappelijke visie en verduidelijken ze persoonlijke drijfveren. Waar dromen ze van? Wie inspireert hen en wat zouden ze graag anders zien? En hoe verbeelden nieuwe talenten brandende kwesties die spelen in hun eigen leven? Tijd om persoonlijke ervaringen te delen.
Per avond presenteert Eye twee talenten; vaak zijn het makers die met gedeelde thema’s werken – zoals representatie, het zoeken naar identiteit en het bouwen van werelden – maar daaraan op geheel eigen manier uitdrukking geven. Ook gaan de talenten in gesprek met een zelfgekozen inspirator: een professional uit het filmvak die zij live prangende vragen mogen stellen. Tenslotte presenteren de talenten gezamenlijk hun keuzefilm, die altijd een debuutfilm is van een belangrijke maker.
De talenten van september: Daniël Ernst, Rossella Nisio, Jemina de Jonge, Festus Toll, C.T.H. Fransen, Kevin Osepa, Aisha Madu, Emma Branderhorst, Vincent Tilanus en Daniël Kolf.
Talentontwikkeling
Behalve de avonden met nieuwe talenten biedt Badlands nog meer activiteiten voor beginnend filmtalent.
De Klik is een samenwerking van het filmmuseum met De Ontmoeting, een platform voor beginnende filmmakers. Die krijgen in een gesprek met een filmprofessional gratis coaching bij de ontwikkeling van hun filmplan.
Workshop found-footage: Nieuw filmtalent leert werken met archiefmateriaal (‘found-footage’) in de Eye-collectie. Regisseur Peet Gelderblom, filmmaker en videokunstenaar Donna Verheijden en Eye-salesmedewerker Leenke Ripmeester maken de filmmakers wegwijs.
Platform VERS organiseert een speciale Badlands-editie in het filmmueum: drie generaties actrices spreken over de rol van de vrouw in de Nederlandse beeldcultuur. Met o.a. Ayla Çekin Satijn en Susan Visser. De keuzefilm is Zusje van Robert Jan Westdijk.
MovieZone, de jongerencommunity van Eye, geeft alvast een voorproefje van het Badlands-programma in de openlucht.
Curatoren Badlands
Badlands is bedacht en samengsteld door drie curatoren. Dichter, artiest en filmmaker Lemuël de Graaf (1989) is student aan de filmacademie; multidisciplinair artiest Xiang Yu Yeung (1992) is editor-in-chief bij platform MAMA en werkte als junior curator bij IFFR Young Selectors; Eye-programmeur Ronald Simons (1975) tekent onder meer voor programma’s als Eyeshadow en Koolhoven & Simons.
VPRO Cinema
Mediapartner VPRO Cinema besteedt uitgebreid aandacht aan Badlands, onder meer met videportretten van nieuw filmtalent. VPRO Cinema is vertegenwoordigd door filmjournalist Noa Johannes, die vier Badlands-avonden presenteert.
PROGRAMMA SEPTEMBER
Sunsets: I don't wanna dance (Badlands preview)
23 augustus, 21.15
MovieZone, de jongerencommunity van Eye, organiseert een Badlands-preview in de openlucht. Op het programma staat I Don’t Wanna Dance (NL 2021, 90’), Flynn von Kleists debuutfilm over een destructieve relatie tussen zoon en moeder. Shanella Bleecke, MovieZone-community member, gaat in gesprek met regisseur Von Kleist en hoofdrolspeler Yfendo van Praag.
Opening night
2 september, 20.30
De curatoren van Badlands stellen zich voor en presenteren nieuw Nederlands filmtalent: Daniël Ernst, Rossella Nisio, Jemina de Jonge, Festus Toll, C.T.H. Fransen, Kevin Osepa, Aisha Madu, Emma Branderhorst, Vincent Tilanus en Daniël Kolf. Met filmfragmenten uit eigen werk. Optreden DJ Moods bij de aansluitende borrel.
Badlands: Rossella, Daniel en Jemima
4 september, 19.15 + keuzefilm (21.15)
Een avond met makers van diverse kunstacademies: onderdompeling in de wereld van de experimentele film, video en VR. Rossella Nisio studeerde af aan Piet Zwart Institute; ze is de winnaar van Research Labs Eye Filmmuseum en ontving een Emerging Talent Stipendium van het Mondriaan Fonds. Daniel Ernst studeerde af aan de HKU, won een Gouden Kalf met zijn VR-productie Die Fernweh Oper, en pioniert sinds 2013 met virtual reality-ervaringen. Jemima de Jonge studeert aan de KABK; ze werkt met maquettes, minicamera's en props, waarmee ze een totaal nieuwe, volstrekt originele wereld optuigt. Presentatie: Marian Cousijn
Badlands: Who is She?
6 september 19.15 + keuzefilm (21.15)
VERS, platform voor beginnende filmmakers, cureert een speciale Badlands-avond. In Who is She? gaan drie generaties actrices in gesprek over de male gaze. Wat is de rol van de vrouw in de Nederlandse beeldcultuur, en hoe is deze veranderd door de jaren heen? Heeft het lichaam van de vrouw eindelijk aan autonomie gewonnen?
Badlands: Festus & C.T.H. Franssen
9 september 19.15 + keuzefilm (21.15)
Festus Toll studeerde in 2017 af aan de AKV St. Joost met We Will Maintain, een film die hij beschrijft als ‘een persoonlijke documentaire over mijn familie, mijn afkomst en de Nederlandse samenleving’. C.T.H. Fransens demonstreert met haar afstudeerfilm De eenzame eenheid (Gerrit Rietveld Academie) haar unieke positie als experimenteel filmmaker. Ivan Barbosa en Peter Greenaway schuiven aan als inspiratoren. Presentatie: Noa Johannes
Badlands: Lenina & Kevin
12 september 19.15 + keuzefilm (21.15)
Lenina Ungari is als scenarioschrijver altijd op zoek naar de betekenis van locaties. Ze schreef mee aan diverse projecten, waaronder het voor een Gouden Kalf genomineerde tv-drama De hoer en het meisje. Kevin Osepa is beeldend kunstenaar en werkt op het snijvlak van film en fotografie. Hij is geboren en getogen in Curaçao en is nu gevestigd in Nederland; in zijn werk onderzoekt hij de Afro-Caribische identiteit in een postkoloniale wereld. Presentatie: Noa Johannes
Workshop Found Footage
18 + 19 september
Hoe maak je van gevonden stukjes film nieuwe vertellingen vanuit het archief? In deze workshop gaan beginnende filmmakers en kunstenaars aan de slag met rechtenvrije filmfragmenten uit de Eye-collectie. Regisseur Peet Gelderblom en filmmaker/videokunstenaar Donna Verheijen leren je de ins en outs van het maken van gevonden-filmcollages. Eye Sales-medewerker Leenke Ripmeester licht rechtenkwesties toe en gaat in op de status van found-footagefragmenten in de filmarchieven.
Badlands: Aisha & Emma
18 september, 19.15 + keuzefilm (21.15)
De Nederlands-Nigeriaanse Aisha Madu, illustrator en animatieregisseur, studeerde in 2014 af aan de HKU met de korte animatieserie Bodily Dysfunctions. Ze won de VPRO Dorst Pitch en maakte de animatieserie Schroom. Emma Branderhorst studeerde in 2019 af aan de HKU en regisseerde de korte film Femme (2017). Haar volgende korte film, Onderhuids (2019), werd geselecteerd voor de Berlinale Generation 2020; Branderhorst won ook een NFF Wildcard. Presentatie: Noa Johannes
Badlands: Vincent & Daniël
21 september, 19.15 + keuzefilm (21.15)
Vincent Tilanus studeerde in Denemarken af aan The European Film College met de afstudeerfilm Disingenuous (2014). Tilanus experimenteerde met poëtische vertelvormen (Windkracht, 2016) en een rauw-documentaire vertelstijl (JUNKSKE, 2017). De in Suriname geboren Daniël Kolf kwam in 2015 naar Nederland en volgde theateropleidingen in Arnhem en Amsterdam. Hij kreeg grote bekendheid door zijn rol in De Libi (2019, Shady El Hamus) en zijn optreden in de tv-serie Mocro Maffia (2018). Kolf is te zien in het theaterstuk De Gliphoeve (Orkater) en speelt de hoofdrol in Shady El Hamus’ Netflixfilm Forever Rich (2021). Maarten Heijmans schuift aan als inspirator. Presentatie: Noa Johannes
Debuutfilms in september
"When You Hear the Divine Call" (Festus Toll, 2020)
Femme (Emma Branderhorst, 2017)
"Uprooted" (2020, Jemima de Jonge)
Marlon Brando (2020, Vincent Tilanus)
"De eenzame eenheid" (2016, C.T.H. Fransen)
"Watamula" (2020, Kevin Osepa)
"Niflheim" (2017, Aaron van Valen)
"The Silent Ray" (2019, Rossella Nisio)
"Schroom" (2018/9, Aisha Madu)
Alaska (1989, Mike van Diem)
Der Siebente Kontinent (1989, Michael Haneke)
Boyz N the Hood (1991, John Singleton)
Zusje (1995, Robert Jan Westdijk)
Gummo (1997, Harmony Korine)
Ratcatcher (1999) Lynne Ramsay (94’)
Suzy Q (1999, Martin Koolhoven)
Donnie Darko (2001, Richard Kelly)
4 (2004, Ilya Khrzhanovskiy)
Kan door huid heen (2009, Esther Rots)
The Act of Killing (2012, Joshua Openheimer)
Raw (2016, Julia Ducournau)
"Import" (2016, Ena Sendijarevic)
Mid90s (2018) Jonah Hill (85')
La última primavera (2020, Isabel Lamberti)
Links:
en abonneer je op onze nieuwsbrief.