compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 37 12-9 t/m 18-9
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Eerste competitiefilms Cinekid 2024 bekend

Eerste competitiefilms Cinekid 2024 bekend

De eerste competitiefilms van de 38e editie van Cinekid Festival zijn bekend. Op zondagmiddag 20 oktober in Pathé Amsterdam Noord de wereldpremière van de animatiefilm Victor Vleermuis van regisseur Patrick Raats.

Still uit de film Het Boek van Alle Dingen

Still uit de film Het Boek van Alle Dingen

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Victor Vleermuis dingt daarnaast mee in de Beste Nederlandse Kinderfilm competitie en de Beste Kinderfilm competitie.

Tijdens het festival zijn er speciale voorstellingen waar de uiteindelijke winnaars van de diverse competitieprogramma’s te zien zijn.

Beste Kinderfilm

In de Beste Kinderfilm competitie dingen 12 films uit meerdere landen mee voor de hoofdprijs. Noorwegen is goed vertegenwoordigd met de films "Victoria Must Go" (Gunnbjörg Gunnarsdottir), Listen Up! (Kaveh Tehrani) en "Lars is Lol" (Eirik Sæter Stordahl). In deze drie films gaan kinderen elk op hun eigen manier de strijd aan met respectievelijk hun stiefmoeder, hun eigen identiteit en hun anders zijn. In de Duitse films "Greetings from Mars" (Sarah Winkenstette) en Wow! Een bericht uit de ruimte (Felix Binder) staat een ruimtemissie centraal. Ook Red de jungle (van Claude Barras, de maker van de moderne klassieker; Mijn naam is Courgette) zit in de competitie naast de Frans- Letlandse- Belgische productie Flow (Gints Zilbalodis), over een kat die na een overstroming dankzij een boot weet te overleven. Flow ging eerder dit jaar in première in Cannes en sleepte meerdere prijzen in de wacht tijdens het Annecy Festival. Veel van deze films, zoals WOW! Een bericht uit de ruimte, Victoria Must Go, Mijn naam is Courgette en Listen Up! zijn tijdens het festival door het hele land te zien.

Beste Nederlandse Kinderfilm

De films die tijdens Cinekid Festival te zien zijn en kans maken op de award voor Nederlandse Beste Kinderfilm zijn: "Pandabeer in Afrika" van Richard Claus en Het Boek Van Alle Dingen van regisseur Ineke Houtman, die in 2022 de award van de Cinekid Jeugdjury voor haar film Matties won. Films die al eerder in de bioscoop waren te zien en tijdens Cinekid Festival nogmaals in de spotlight worden gezet zijn: Vos en Haas Redden het Bos (Mascha Halberstad), Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel (Joost van den Bosch en Erik Verkerk), Liefjes (Natalie Bruijns en Anneke de Lind van Wijngaarden) en Superkrachten voor je hoofd (Dylan Haegens).

Korte films

In de korte film competities wordt er een onderscheid gemaakt in films voor kinderen tot negen jaar en kinderen vanaf negen jaar. In totaal zijn er 50 korte films voor deze Cinekid Festival competitie geselecteerd.
Ook hier zijn Nederlandse en internationale korte films te zien. De 16 Nederlandse korte films die meedoen aan de competitie zijn onder andere de afstudeerfilms "Sjiek de Friemel" (Davey Driessen) en "Rups" (Susanne Hagen). En de korte animatiefilm, "Quotum", van de makers Job, Joris en Marieke die met hun film A Single Life voor een Oscar waren genomineerd. Quotum gaat deze maand in Toronto tijdens TIFF in première.

CJP Jeugdjury Award

Zoals elk jaar is ook de jeugdjury weer actief, de jeugdjury beoordeelt vijf films. Nadat de winnaar van de CJP Jeugdjury Award is geselecteerd, wordt de prijs uitgereikt aan de winnaar. Kaarten voor de film die de jury in de herfstvakantie als winnaar uitroept, zijn nu al beschikbaar.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.